Krstarenje Nilom

, Egipat

već od 1790€

Opis destinacije

Luksor je grad u Gornjem (južnom) Egiptu. Kao mesto na kome se nalazio drevni egipatski grad Teba, Luksor se često naziva "najvećim svetskim muzejem pod otvorenim nebom", a ruševine kompleksa hramova u Karnaku i Luksoru se nalaze unutar savremenog grada. Odmah nasuprot, preko reke Nil, nalaze se spomenici, hramovi i grobnice, koji uključuju Dolinu Kraljeva i Dolinu Kraljica. Milioni turista iz svih krajeva sveta svake godine dolaze da posete te spomenike, a njihovo prisutstvo je ekonomski temelj ovog grada. Zbog toga Luksor predstavlja omiljenu bazu za putovanja Gornjim Egiptom, te je omiljeno turističko odredište, sam po sebi, i kao početna i završna stanica krstarenja Nilom. Aswan - Grad koji se nalazi na kataraktu pored Velike Asuanske brane nosi simbol trgovačke prestonice u doba Srednjeg veka, a za vreme drevnih Egipćana je bio glavni grad Nubijskog dela Egipta. Mnogi pisci su napisali svoja dela u hotelu Katarakt koje se nalazi pored Kičerinovg ostrva na Nilu. Ovde se nalazi i kamenolom odakle je vađena građa za mnoge arhitektonske džinove-spomenike koji i danas prkose zubu vremena na lokalitetima širom Egipta. KomOmbo duguje svoje ime egipatskom nazivu Nubt ('Grad zlata') kojim se ističe njegova značajna uloga u trgovini tim dragocenim metalom. Hram Kom Ombo kultna je građevina koja je bila posvećena dvama božanstvima Sobeku s krokodilskom glavom i Horusu sa sokolovom glavom. Danas ovde živi oko 60.000 seljaka koji su većinom Nubijci koji su ovde naseljeni kada je pravljena Asuanska brana. Edfu Mesto koje nosi ime hrama koji takođe potiče iz Ptolomejskog doba i posvećen je božanstvu Horusa. Veliki broj kočija i seljaka-trgovaca čine ovo mesto interesantnim za turiste koji ovde dolaze brodovima.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel
  • Brod

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
EGIPAT
KRSTARENJE NILOM

12 dana / 10 noćenja- avionom, autobusom, vozom i brodom
Polazak: 19. oktobar 2022 / Povratak: 30. oktobar 2022.

Cena - 1790 €

Jedinstvena cena putovanja obuhvata: Prevoz avionom na navedenim relacijama, avio-takse u iznosu od evra 76 (koje se sastoje od sledećih refundabilnih taksi: aerodromska taksa u Beogradu 21.42 evra, aerodromska taksa u Hurgadi 29.60 evra, CAD 0.98 evra, YQ, GDS& MF 24 evra) (avio-takse u trenutku pravljenja programa i podložne su promeni a plaćaju se u konačnom iznosu sedam dana pre početka putovanja), smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelu sa 5* lokalne kategorizacije na bazi polupansiona u hotelima u Kairu i Luksoru, smeštaj u dvokrevetnim
kabinama u spavaćim kolima na bazi polupansiona, smeštaj u dvokrevetnim kabinama na brodu sa 5* lokalne kategorizacije na bazi punog pansiona i smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi “sve uključeno” u hotelu sa 5* lokalne kategorizacije u Hurgadi; posete, obilasci i transferi prema programu klimatizovanim autobusom, kao i troškovi organizacije i vođenja putovanja (licencirani vodič iz Beograda).

U cenu aranžmana nije uračunato: fakultativni izleti koji se plaćaju na destinaciji, napojnice za lokalne vodiče i vozače  kao i hotelsko osoblje koji su u ovom delu sveta obavezni (oko 25 usd ukupno), viza za Egipat u iznosu od 25 usd, koja se plaća po sletanju na aerodromu (po želji, vizu za Egipat možete obezbediti i u Ambasadi Egipta u Beogradu za 13usd), međunarodno putno zdravstveno osiguranje koje uključuje i osiguranje u slučaju Covida 19, i osiguranje od otkaza putovanja koje se preporučuje.

FAKULTATIVNI IZLETI:

Aleksandrija- Drugi po veličini grad u Egiptu, Aleksandrija, poznat kao „Biser Mediterana“, ima atmosferu koja je više mediteranska nego bliskoistočna; njegov ambijent i kulturno nasleđe ga udaljuju od ostatka zemlje iako je zapravo samo 225 kilometara od Kaira. Osnovana od strane Aleksandra Velikog 331. pre nove ere, Aleksandrija je postala prestonica grčko-rimskog Egipta, a njen status svetionika kulture simbolizuje Faros, legendarni svetionik koji je bio jedno od sedam svetskih čuda. Pompejev stub, 25 metara visok crveni
asuanski granitni stub, koji je izgrađen u čast cara Dioklecijana i katakombe Kom al-Šukafa su neki od najvažnijih lokaliteta. Ručak u lokalnom restoranu je uključen. Cena izleta: 80usd

Memfis i Sakara, Citadela sa Alabasternom džamijom i koptska četvrt- Citadela je jedan od najvećih svetskih spomenika srednjovekovnom ratovanju, kao i veoma vidljiva znamenitost na istočnoj strani Kaira. Naročito kada se posmatra sa zadnje strane, Citadela otkriva pravi srednjovekovni karakter. Memfis, osnovan oko 3.100 godina pre nove ere, je legendarni grad Menesa, kralja koji je ujedinio Gornji i Donji Egipat. U početku, Memfis je više ličio na tvrđavu iz koje je Menes kontrolisao kopnene i vodene puteve između Gornjeg Egipta i Delte. Tradicija nam govori da je Menes osnovao grad stvarajući nasipe da bi zaštitio područje od poplava Nila. Posle, ovaj veliki grad je postao administrativni i verski centar Egipta. Sakara je deo velike nekropole Memfisa, prestonice Starog kraljevstva. Sakara je najpoznatija po Stepenoj piramidi, najstarijoj poznatoj od 97 egipatskih piramida. Ručak u lokalnom restoranu je uključen. Cena izleta: 120 usd

Abu Simbel- je hram koji je podigao Ramzes II (oko 1279-1213 p.n.e.) u drevnoj Nubiji, kako bi pokazao svoju moć i božansku prirodu. Njegove četiri kolosalne statue (20 metara) sede u parovima pored ulaza. Ručak u lokalnom restoranu je uključen. Cena izleta: 130usd

Cene su formirane na bazi min. 15 osoba.
Cena paketa ekskurzija je 295usd.
Hotel u Kairu: Pyramisa Suites Hotel Cairo 5* https://www.pyramisahotels.com/cairo-home  ili sličan
Hotel je smešten u delu grada Dokki, u centru Kaira. Egipatski muzej je udaljen 5 minuta vožnje od hotela, a piramide u Gizi su 30 minuta vožnje automobilom. Svaka soba je opremljena klima-uređajem, TV-om, priborom za pripremu kafe i čaja i mini-barom. Kupatilo ima toaletni pribor i fen za kosu. Hotelski spa centar nudi niz tretmana uključujući masažu i hidroterapijske kupke. Tu su i hamam, sauna i fitnes centar. Takođe nudi kozmetički centar i hidromasažnu kadu. Hotel ima i 2 otvorena bazena. Hotel Piramisa Suites nudi izbor od 4 restorana, koji služe hranu u rasponu od klasične egipatske i italijanske kuhinje do indijskih i kineskih specijaliteta. Takođe ima i internacionalni restoran sa švedskim stolom.

Brod Ex Aswan 5* ili sličan
Sadržaj: recepcija, restoran, salon, paluba za sunčanje, spoljašnji bazen, bar, čitaonica. Sve kabine u svom sastavu imaju telefon, TV, centralni klima uredjaj sa individualnim podešavanjem temperature, kupatilo sa tuš kabinom, fen za sušenje kose, mini bar, sef. Usluga: pun pansion, služi se po principu švedskog stola.

Hotel u Luksoru: Steigenberger Nile palace 5* ili sličan

https://www.steigenberger.com/en/hotels/all-hotels/egypt/luxor/steigenberger-nile-palace

Ovaj hotel Steigenberger se nalazi u srcu Luksora i nudi moderan smeštaj sa pogledom na Nil. Prostrane sobe su klimatizovane i imaju satelitsku televiziju. Hotel Nile Palace se nalazi na povoljnoj lokaciji u neposrednoj blizini velike trgovačke četvrti Luksora. Luksorski hram je udaljen 1 km. Nile Nudi širok izbor restorana u kojima se služe jela libanske i internacionalne kuhinje. Gosti mogu koristiti fitnes centar i saunu. Hotel takođe nudi 24-časovnu recepciju, a osoblje može pomoći u organizovanju lokalnih obilazaka.

Hotel u Hurgadi: Swiss Inn 5* ili sličan

www.swissinn.net/corporate/

Nalazi se u srcu popularnog odmarališta Memše, na privatnoj peščanoj plaži bez korala. Od aerodroma je udaljen 5km. Od 01.01.2021. hotel posluje u sklopu internacionalnog lanca hotela Swiss INN. Pored recepcije koja je otvorena 24h, gostima na raspolaganju su dva spoljašnja bazen (jedan se greje zimi), unutrašnji bazen, bazen za decu, aqua park, restoran, a la cart restoran, bar pored bazena, bar na plaži, dečiji restoran, mini klub, animacija za decu i odrasle, igralište za decu, skvoš, teren za tenis, sportovi na vodi, fitnes centar, spa & wellness centar, WiFi internet. Hotel ima 401 smeštajnu jedinicu i sve poseduju: balkon, sef, klima uređaj, SAT TV, kupatilo sa fenom, mini bar, telefon.

DAN 1
BEOGRAD
(19.10.2022.) BEOGRAD-HURGADA-KAIRO Sastanak putnika na aerodromu „NikolaTesla" kod šaltera Big Blue u 04:30 časova. Poletanje za Hurgadu u 06:30 časova (let SM 388). Sletanje u 09:50 časova. Polazak za Kairo. Vožnja od oko 460km. Dolazak u Kairo oko 17:00 časova. Smeštaj u hotelu. Večera. Noćenje.

DAN 2
KAIRO
(20.10.2022.) KAIRO Doručak. Poseta platou Gize na kojem se nalaze Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, kao i dolinskom hramu kralja Kefrena sa Velikom Sfingom. Ručak u lokalnom restoranu. Zatim panoramsko razgledanje grada autobusom: “Grada mrtvih”, Kairske kule, Opere, palate Arapske lige, zoološkog vrta, botaničke bašte, Univerziteta itd. Poseta Egipatskom muzeju u Kairu, sa Tutankamonovim blagom, a zatim bazara Han el Halili. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

DAN 3
KAIRO
(21.10.2022.) KAIRO Doručak. Fakultativna poseta Aleksandrije ili slobodno vreme. Večera. Noćenje.

DAN 4
LUKSOR
(22.10.2022.) KAIRO- LUKSOR Doručak. Fakultativna poseta Memfisa i Sakare, Citadele sa Alabasternom džamijom i koptske četvrti, ili slobodno vreme. Transfer do železničke stanice. Ukrcavanje u voz (spavaća kola). Večera. Vožnja prema Luksoru. Noćenje.

DAN 5
LUKSOR
(23.10.2022.) LUKSOR Doručak. Poseta zapadnoj obali Nila u Luksoru i obilazak Doline Kraljeva, Hrama Hatšepsuta i Memnonovih kolosa. Ručak. Poseta istočnoj obali Nila, hrama Karnak i obilazak veličanstvenog hrama Luksor. Smeštaj u hotelu. Večera. Noćenje.

DAN 6
LUKSOR
(24.10.2022.) LUKSOR Doručak. Rano jutarnji polazak u obilazak Dandare i Abidosa. Ručak. Ukrcavanje na brod. Večera. Noćenje. (24.10.2022.) LUKSOR Doručak. Rano jutarnji polazak u obilazak Dandare i Abidosa. Ručak. Ukrcavanje na brod. Večera. Noćenje.

DAN 7
ASUAN
(25.10.2022.) LUKSOR-EDFU Doručak. Plovidba ka Edfuu. Slobodno vreme. Ručak. Večera. Noćenje.

DAN 8
ASUAN
(26.10.2022.) EDFU-KOM OMBO-ASUAN Doručak. Odlazak do hrama boga Horusa u Edfuu, kočijama. Ručak. Nastavak plovidbe ka Kom Ombu. Pristajanje u Kom Ombou i poseta dvojnom Horusovom i Sobekovom hramu iz Ptolomejskog perioda. Povratak na brod. Nastavak plovidbe ka Asuanu. Večera. Noćenje.

DAN 9
ASUAN
(27.10.2022.) ASUAN Doručak. Dolazak u Asuan. Rano jutarnji polazak u fakultativni obilazak Abu Simbela ili slobodno pre podne. Ručak. U popodnevnim časovima (ukoliko vremenske prilike dozvole) plovidba felukama po Nilu oko ade Elefantine i Botaničke bašte. Obilazak velike asuanske brane i poseta hramu Fili. Večera. Noćenje.

DAN 10
HURGADA
(28.10.2022.) ASUAN-HURGADA Doručak. Polazak za Hurgadu. Dolazak. Smeštaj u hotelu. Ishrana na bazi usluge „sve uključeno“. Noćenje.

DAN 11
HURGADA
(29.10.2022.) HURGADA Ishrana na bazi usluge „sve uključeno“. Odjavljivanje iz hotela do podneva. Slobodno popodne za odmor i kupanje. Večernji transfer na aerodrom.

DAN 12
BEOGRAD
(30.10.2022.) HURGADA-BEOGRAD Poletanje za Beograd u 02:00 časova (SM387). Dolazak u 04:30 časova.
- Avans od najmanje 40% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put
- gotovinski
- čekovima građana do 6 mesečnih rata
- ostalim platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina)

BB

Organizator putovanja: Turistička agencija sa Licencom OTP 121/2021 kategorija licence A. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.

Egipat

Idealan odmor za celu porodicu