Kuba autentica

14 dana, Kuba

već od 1350€

Opis destinacije

Putovanje na Kubu - ostrvo na kome je vreme stalo, koje je bogato istorijom, nasmejanim ljudima, peščanim plažama i bujnim zelenilom. Egzotično putovanje u Centralnu Ameriku nikada nije bilo bliže i lakše sa nasmejanim plemenom. Pored tirkiznog mora i belih peščanih plaža Varadera, posetićemo i farmu Finca Luna, upoznati se sa tradicionalnim vrednostima Kube i piti kafu i pušiti tompus u lokalnim šarenim kućama. Upoznajemo se sa životom i skulpturama kubanske umetnice Rite Longe, ispijamo mohito i isprobavamo egzotično voće u kubanskim starosedelačkim kućama i selima, upoznajući se sa pravim kubanskim životom.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Termin:
03.02.2023.
10.02.2023.
10.03.2023.
16.07.2023

Prevoz
Organizovan prevoz

Regularna cena
1.450,00 EUR
First minute
Važi za sve prijave do 01.11.2022.
1.350,00 EUR

Cena uključuje
- Organizovan prevoz
- Avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd - Havana - Beograd u ekonomskoj klasi, sa 23kg čekiranog i 8kg ručnog prtljaga
- Svi transferi prema planu i programu puta
- Smeštaj
- Smeštaj u casa particulares (privatne sobe) na bazi 6 noćenja u Havani (dvokrevetne i trokrevetne sobe)
- Smeštaj u casa particulares (privatne sobe) na bazi 5 noćenja u Trinidadu (dvokrevetne i trokrevetne sobe)
- Kompletna organizacija i usluge predstavnika na destinaciji

Cena ne uključuje
- Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
- Individualne troškove nastale za vreme trajanja aranžmana
- Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
- Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)

Fakultativni izleti

Obilazak Centralne i Stare Havane i vožnja kabrioletima
Cena: 55,00 EUR
Krećemo u fakultativni obilazak Havane. Prvo obilazimo delove Centralne Havane, koji su pod zaštitom UNESCO-A, upoznajemo se sa načinom života Kubanaca. Pijaca, igranje domina na ulici, deca koja žele da se slikaju, a čiji osmeh ne možemo da odbijemo... Videćemo četiri glavna trga Havane, a zatim se zaputiti ka staroj Havani. Panoramski obilazak ćemo započeti u kabrioletima  gde ćemo proći pored najznačajnijih delova grada, a na kraju ćemo napraviti prelepe fotografije za pamćenje! 

Vinjales
Cena: 70,00 EUR
Dolina Vinjales poznata je po svom izvarednom kraškom pejzažu u kojem tradicionalne metode poljoprivrede, posebno duvana, ostaju nepromenjene i kao takva nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Čitava regija čuva svoju bogatu tradiciju u arhitekturi, u svojim zanatima i načinu života. Poseta Vinjalesu pomoći će nam da se bliže upoznamo sa ruralnom okolinom i predivom prirodom. Vinjales je ukrašen šarenolikim kućama, kao i Mogota planinama. Udaljen je od Havane 184 km te mi sam put upotpunjujemo na stajališu Las Barrigonas, poznato po čuvenim Trudnim palmama. Posebna vrsta palme karakteristična samo za Kubu. Prva stanica u Vinjalesu je svakako Indijanska pećina, koju obilazimo uz pomoć lokalnog vodiča. Na motornim čamcima razgledamo unutrašnjost pećine i fotografišemo predivni izlazak iz pećine i prirodu. Zajedno nastavljamo put ka poznatoj dolini duvana, gde učimo kako se taj duvan obrađuje i sprema za pravljenje cigara. Posećujemo lokalnu kuću, u kojoj nam domaćin pokazuje kako se motaju cigare a mi sami imamo priliku da ih probamo. Ukoliko budemo želeli zajedno možemo da odemo u jedan od predivnih paladara i da probamo pravu seosku hranu. Na putu nazad do Havane, stajemo na vidikovcu odakle se najbolje vidi dolina Vinjales i Mogota planine idealno mesto za fotografije. Cena izleta uključuje prevoz, ulaznicu u pećinu, lokalnog vodiča i posetu lokalnoj kući.

Hemingvejeva kuća i Fusterland
Cena: 55,00 EUR
Hemingvejeva kuća i Fusterland - Ernest Hemingvej, slavni pisac XX veka, proveo je jedan deo svog života uživajući u svojoj kući nedaleko od Havane. Posećujemo  kuću gde se upoznajemo sa njegovim zanimljivim životom. Da li ste znali da je imao preko 40 mačaka? Da je učestvovao u 4 rata? Da se groblje njegovih pasa nalazi baš na tom imanju? Nećemo Vam sve otkriti ali tačno je da je Hemingvej bio interesnta ličnost i da je za sobom ostavio mnoga velika dela. U kući se nalazi i kolekcija njegovih knjiga, iz tog raloga u kuću ne može da se uđe, već su čitave prostorije vidljive sa vrata i prozora. Dan nastavljamo i dalje u duhu umetnosti, gde krećemo ka Fusterlandu, urbanom umetničkom projektu koji broji više od 80kuća u gradu Jaimanitasum na čijem čelu je Hose Antonio Rodrigez Fuster, kubanski grnčar, slikar, crtač i graver. Cena izleta uključuje: ulaznicu u muzej i transfere.

Varadero
Cena: 65,00 EUR
Dvadeset kilometara pudersatog belog peska i tirkizna plava boja mora učinile su da Varadero postane jedna od najpoznatijih plaža na Karibima. Upravo iz tog razloga se iz Havane upućujemo na jednodnevnu ekskurziju i odmor. Put do Varadera ćemo upotpuniti snorkelingom koji će nam omogućiti da se upoznamo sa morskim biodiverzitetom koji se nalazi na severu Kube i da hranimo preko stotinu vrsta raznobojnih riba. Predivno tirkizno more na površini još je lepše u dubini. Nakon završenog ronjenja idemo do pećine Saturno, pećina sa slatkom čistom vodom dubine i do 20 metara vredna je posete na samom putu. Imaćemo slobodnih sat vremena za kupanje, istraživanje i skakanje sa stene u ovoj neobičnoj pećini. Odlazimo na plažu u Varaderu gde jedino što nam preostaje je potpuni užitak. Cela ekskurzija ne bi bila potpuna bez zalaska sunca i koktela koje možemo da uživamo na vidikovcu Bacunayagua gde nam pogled krase zelene Kraljevske palme i najviši most na Kubi. Cena izleta uključuje prevoz, snorkeling, ulaz u pećinu.

Obilazak Trinidada i Ankon plaža
Cena: 35,00 EUR
Grad Trinidad osnovan je u ranom 16. veku. Šarenoliki gradić zadržao je svoju autentičnost i smatra se najočuvanijim gradom na Kubi. Obilazimo poznati trg Plaza Mayor, Casa de la Musica, mesto okupljanja lokalaca, Muzej borbe protiv bandita, Istorijski muzej i mnoge druge znamenitosti Trinidada. Gotovo jednočasovni obilazak grada upotpunjujemo odlaskom na plažu Ankon. Prelepa peščana plaža koja se nalazi na istoimenom poluostrvu i izlazi na Karipsko more. Cena izleta uključuje prevoz do plaže.

Treking Guanayara
Cena: 65,00 EUR
Izlet za prave ljubitelje prirode. Guanyara park nalazi se u planini Topes de Collantes. Do same planine stižemo ruskim otvorenim kamionima, iz kojih savršeno možemo da vidimo čitavu prirodu. Naše prvo stajalište je vidikovac sa kog se pruža pogled na Trinidad, Karipsko more i šećernu dolinu. Kamionom nastavljamo do Casa de la Café, muzej kafe. Lokalni vodič nam priča o tradicionalnoj proizvodnji kafe i pokazuje nam sprave koje su se nekada koristile. Sami imamo priliku da probamo neke od njih. Nakon ispijanja kafe, nastavljamo dalje do parka i naša šetnja može početi. Upoznajemo se sa biljnim i životinjskim vrstama samog parka. Ukoliko budemo imali sreće možemo da vidimo i Tocororo, nacionalnu pticu Kube. Šetnja parkom prilagođena je za sve uzraste,i duga je 4km, na pola puta pravimo pauzu da se osvežimo u prirodnom bazenu  i nastavljamo dalje uz reku Guanayaru. Cena izleta uključuje vodiča, prevoz i ručak.

Ostrvo Iguana
Cena: 75,00 EUR
Ostrvo Iguana je malo ostrvo u sred Karipskog mora, koje krasi beli pesak, palme i glavni stanovnici Iguane. Do ostrva se stiže katamarnom u gotovo dvočasovnoj vožnji po tirkiznom Karipskom moru. U blizini ostrva nalazi se i koralni greben koji ćemo imati priliku da istražimo snorkelingom kako bismo se upoznali i sa vodenim svetom na jugu Kube. Nakon završenog ronjenja nastavljamo ka ostrvu. Iguane nas čekaju na samom ulazu, mi ih hranimo, pravimo selfi sa njima i uživamo u pravom malom raju. Na ostrvu se nalaze se i drveće mangrova. U korenju mangrova često možemo naći i skrivene školjke, savršen dodatak za naše fotografije.

Cena izleta uključuje prevoz do marine, voznja katamarnom i ručak na ostrvu.
Casas particulares
Gesthaus (Guesthouse) ili Casa partucular na Kubi je smeštajni objekat koji se nalazi u posedu kubanskih porodica. Namenjen je turistima kojima komfor nije u prvom planu i koji bi želeli da dožive Kubu na autentičan način. Sobe su dvokrevetne. Najčešće, dve dvokrevetne sobe dele jedno kupatilo, ali postoji mogućnost da soba ima sopstveni TWC. Smeštaj se nalazi su centru gradova koji se obilaze. Usluga je na bazi noćenja.
Dan 1: Okupljanje grupe i polazak
Okupljanje na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pre leta. Let iz Beograda u 20:10h (TK 1084) sa presedanjem u Istanbulu. Dolazak u Istanbul u 23:55h po lokalnom vremenu.

Dan 2: Dolazak na Kubu
Konekcija na let. Let za Havanu u 02:05h (TK 183). Dolazak u Havanu u 07:45h. Transfer sa aerodroma do smeštaja. Prvi dan na Kubi odmaramo i upoznajemo se sa magijom Kariba. Fakultativno idemo na plažu Santa Maria, jednu od plaža koje se nalaze na 15km od Havane. Uživamo u tirkiznom moru, ležimo ispod palmi na belom pesku i slušamo muziku lokalnih muzičara. Povratak u Havanu.

Dan 3: Fakultativni izlet - Obilazak Centralne i Stare Havane i vožnja kabrioletom
Krećemo u fakultativni obilazak Havane. Prvo obilazimo delove Centralne Havane, koji su pod zaštitom UNESCO-A, upoznajemo se sa načinom života Kubanaca. Pijaca, igranje domina na ulici, deca koja žele da se slikaju, a čiji osmeh ne možemo da odbijemo... Videćemo četiri glavna trga Havane, a zatim se zaputiti ka staroj Havani. Panoramski obilazak ćemo započeti u kabrioletima  gde ćemo proći pored najznačajnijih delova grada, a na kraju ćemo napraviti prelepe fotografije za pamćenje! 

Dan 4: Fakultativni izlet - Vinjales
Fakultativni izlet - Vinjales, ruralni predeli Kube. Obilazimo plantaže duvana i šećerne trske, sušare duvana, zatim odlazimo u kuću jedne porodice koja živi u ovom selu, gde nam naš domaćin pokazuje na koji način se prave kubanske cigare, a domaćica sprema kafu od upravo ubranih zrna u okolini. Nakon ručka u lokalnom seoskom restoranu idemo u obilazak Indijanske pećine u oblasti koja je pod zaštitom UNESCO-a zato što ovakve stene postoje samo ovde i na još par mesta u svetu. Kroz pećinu prvo malo pešačimo, a zatim se ukrcavamo u čamac koji nas vozi po reci unutar pećine i nakon vožnje izvozi iz nje. Večernji povratak u Havanu. 

Dan 5: Fakultativni izlet - Kuća Ernesta Hemingveja i Fusterland
Fakultativni izlet - kuća Ernesta Hemingveja. Na ovom izletu dobićete potpunu sliku o celokupnom životu čuvenog pisca, saznaćete zašto je on odlučio da provede veliki deo svog života u okolini Havane, videćete njegove lične predmete i čuti o njegovoj tragičnoj smrti. Nakon posete Finka Vige, odlazimo do Fusterlanda. Urbanog umetničkog kompleksa od 80 kuća u gradu Haimanitas. Nakon obilaska ovog živopisnog stecišta kubanskog slikara, gravera, crtača i grnčara, vraćamo se u Havanu. Slobodno vreme. 

Dan 6: Fakultativni izlet - Varadero
Fakultativni odlazak u Varadero. Varadero je jedno od najpoznatijih letovališta u ovom delu sveta. Prelepa plaža duga 20km, mir i tišina, apsolutni odmor na Karibima! Oni koji ostanu u Havani mogu dan provesti na plaži Santa Maria ili uživati u čarima Havane. 

Dan 7: Transfer do Trinidada
Transfer do Trinidada, malog mesta koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, jer su svi objekti sačuvani iz kolonijalnog perioda. Usputno obilazimo Santa Klaru značajan je kao mesto na kome se završila kubanska revolucija i zato ovde obilazimo prvo Memorijalni kompleks posvećen Če Gevari njegov grob i muzej koji sadrže dosta njegovih ličnih predmeta. Put nastavljamo do Trinidada, malog mesta koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, jer su svi objekti sačuvani iz kolonijalnog perioda. Uveče uživamo uz zvuke salse u Casa de la Musica, a zatim odlazimo u diskoteku u pećini da celu noć igramo uz muziku modernih latino hitovima. 

Dan 8: Fakultativni izlet - Trinidad
Fakultativni obilazak-Trinidada, šarenolikog grada iz 16. Veka jednog od najočuvanijih i najautentičnijih gradova na Kubi. Obilazimo poznati trg Plaza Mayor, Casa de la Musica, mesto okupljanja lokalaca, Muzej borbe protiv bandita, Istorijski muzej i mnoge druge znamenitosti Trinidada. Dan završavamo odlaskom na plažu Ankon, jednoj od najlepših plaža na Karipskom moru. 

Dan 9: Fakultativni izlet - treking po Nacionalnom parku Guanayara
Fakultativni izlet- treking po Nacionalnom parku Guanayara. Vozimo se kamionom koji je napravljen za turistička razgledanja do vidikovca na planinama Topes de Collantes sa kojeg se vidi ceo okrug. Posle pauze produžavamo do Kuće kafe, gde se upoznajemo sa procesom proizvodnje kafe i uživamo u ispajnju jedne. Nakon toga krećemo u avanturu-pešačenje kroz šume, uživamo u prelepoj prirodi, upoznajemo se sa tropskim biljkama i životinjama. Posle nekog vremena stižemo do vodopada, kupamo se u hladnoj vodi a onda pešačimo nazad uz brda kako bi savladali i tu poslednju prepreku. Posle napornog dana se vraćamo u Trinidad. 

Dan 10: Slobodan dan
Slobodan dan ili prilika za fakultativni izlet - jahanje konja. Prava avantura i za one koji su nekada imali iskustva u jahanju i za one koji će ovo prvi put probati. Jašemo do Nacionalnog parka koji se nalazi u blizini, idemo da vodopada gde pravimo pauzu za kupanje u malom prirodnom jezeru, ispijamo sok od šećerne trseke, a nakon toga opet jašemo kroz prelepe predele do Trinidada. 

Dan 11: Fakultativni izlet - Ostrvo Iguana
Fakultativni izlet - Ostrvo Iguana (Cayo Iguana). Vozimo se katamaranom na talasima Karipskog mora. Na ostrvu uživamo u prelepoj plaži, probamo njihovu paelju sa morskim plodovima, a za sve to vreme društvo nam prave veliki broj iguana, koje se slobodno šetaju po ostrvu i druže sa nama. Posle celodnevnog uživanja vraćamo se u Trinidad. 

Dan 12: Napuštanje smeštaja i povratak u Havanu
Napuštanje smeštaja i vraćamo se u Havanu. Usput obilazimo Sienfuegos. Jedini grad koji je izgrađen u francuskom stilu. Šetamo se Bulevarom-glavnim šetalištem, obilazimo glavni trg sa triumfalnom kapijom (jedinom na Kubi), vozimo se pored Punta Gorde, elitnom naselju pored obale mora, obilazimo palatu Valje- koja je bila kockarnica u Batistino vreme, put nastavljamo ka Havani. Slobodno poslepodne za kupovinu suvenira, šetnju po Havani ili uživanje na nekim od trgovima uz zvuke kubanske muzike u pozadni. Poslednja noć na Kubi, opraštanje od novih prijatelja, prilika da utvrdite svoje salsa pokrete!

Dan 13: Napuštanje smeštaja i slobodno vreme do polaska
Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma. Vraćamo se sa ovog neverovatnog puta, dok u glavi i dalje čujemo zvuke regetona, a noge nam same zaigraju na ritam salse. Let do Beograda u 09:10h (TK 183)sa presedanjem u Istanbulu.

Dan 14: Povratak i kraj putovanja
Dolazak u Istanbul u 08:30h. Konekcija na let za Beograd u 18:50h (TK 1083). Dolazak u Beograd u 19:30h po lokalnom vremenu. 
Prilikom prijavljivanja plaća se 200 € u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, najkasnije 3 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

JT

Organizator putovanja: Turistička agencija sa Licencom OTP 162/2020 kategorija licence A35 . Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.

Egipat

Idealan odmor za celu porodicu